Fem damer som gir meg dårlig selvtillitt

Når jeg går forbi en bladhylle med moderne kvinneblader eller overhører noen som klager over retusjerte og syltynne modeller, så humrer jeg godt i skjegget. Stakkars piker! Tenker jeg. Heldigvis behøver ikke jeg å bekymre meg over moderne skjønnhetsidealer, jeg som lever i de svunne århundrer. Denne selvgodheten overlever helt til jeg åpner en av bøkene mine og får øye på historiens bombshells. Her er et par damer som gir selvtillitten min en alvorlig støkk (basert på utelukkende utseende - bortsett fra Ida):

Lady Emma Hamilton (1765-1815)
Elskerinnen til Lord Nelson og sin tids absolutte A-kjendis. Hun ble utsatt for karikering både i sin sammtid og i mer moderne tider; mest minneverdig i Blackadder ("PS: England knows that Lady Hamilton is not a virgin.") Herregud, går det ann å være så nydelig?

Photobucket

Jenny Lind
(1820-1887)
Berømt svensk operasangerinne og venninne av Chopin. De møttes i London og var utlendinger sammen; pratet hele natten og så sang hun svenske sanger for ham. Misunnelsen min er til å ta og føle på.

Photobucket

Emma Darwin (1801-1896)
Jeg liker henne, ok? Hun er ikke særlig populær i og med at hun var en militant kristen som gjorde livet vanskeligere for Darwin enn det allerede var, men det kan umulig ha vært morsomt for henne å se sine overbevisninger bli knust heller. Tross i alt hadde de et lykkelig ekteskap som er mer enn man kan si for mange attenhundretallsviede. Angivelig er denne tegningen av henne som tredveåring - og hun ser knapt ut som hun er fem og tyve! Om jeg bare kunne holde meg så godt.

Photobucket

Også blir det ikke noe bedre av at Jennifer Connelly spiller henne i den relativt nye filmen om Darwin - Creation. Åh, Jennifer Connelly, liksom.

Photobucket Photobucket

Ida Kjerulf (1817-1840)
Hadde Goethe noensinne møtt henne hadde han konkludert at hun var personifiseringen av das ewige weibliche. Hun leste da også selvfølgelig Goethe, snakket tysk og fransk og var en svært dannet og belest borgerskapspike. Også var hun forlovet med Welhaven. Hun var alt man kan ønske seg, med andre ord. Hun døde til og med romantisk - av tuberkolose! Jeg er så missunnelig at jeg dør (no pun intended.)

Photobucket

Lily Elsie (1886-1962)
Berømt britisk skuespillerinne og sangerinne. Og sådan en nydelig en. Til min store fornøyelse finnes det fotografier av henne både i Edwardianske og i 20-talls klær.

PhotobucketPhotobucket

Én billet doux

fortaptrose

07.des.2010 kl.22:56

Må si at Camilla Collett er den jeg misunner. Og selv om jeg er ung, er jeg enig i at det er de klassiske skjønnhetene jeg virkelig hater, på grunn av utseende.

Etterlat deg en billet doux

Denne tjenesten er levert av blogg.no. Hos oss finner du:

  • blogg.no - Få din egen blogg, helt gratis.
hits