desember 2011

Christmas 2010: As seen on Facebook

En av de dagene jeg husker best, er dagen da vi kjøpte fjorårets juletre. Den begynte elendig, med en følelse av bakfullhet selv om vi knapt hadde drukket kvelden før. Vi skulle bare en liten tur i butikken for å kjøpe mat, men endte opp med en handlekurv der totalsummen må ha vært over to hundre pund. Vi stjal handletrallen, trillet den over broket asfalt og lo sammenhengende i de ti minuttene det tok oss å komme hjem. Vi tok på oss strikkegensere og julecardigans, laget en spilleliste med musikk fra Harry Potter, Gilbert & Sullivan og Antonio Corelli. Så drakk vi portvin til vi ble varme, knipset familieportrett og forspiste oss på Quality Street og klementiner. Det var en god jul.

Gratulerer med 204 årsdagen!

I dag er det kjekkens bursdag, og med kjekken mener jeg selvfølgelig Sankt Sebastian, Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven, eller Johan Welhaven som han kalte seg selv. Han var uredd og sakrastisk, ingen over, ingen ved siden og det er ingenting å bry seg om at graven hans ikke står på kjendisoversikten til Vår Frelsers gravlund, når det henger en daguerrotype av ham hjemme hos Grieg på Trollhaugen. (Fotografi var ikke tillatt så jeg kan ikke bevise dette, dere for bare ta mitt ord for det eller selv reise på pilgrimsreise til Bergen, noe som forøvrig anbefales.)I ifjor blogget jeg en av mine yndlingsanekdoter, i år siterer jeg et brev fra Camilla Collett til sin lillebror Oscar, datert den 18 april 1838, der hun beskriver Welhavens tilstedeværelse på et ball i Christiania:

"[...] Om han ikke straaler, saa skraaler han i det mindste ligesaa stærkt som før. Det er mærkeligt, hvor denne Person, der spilte en Rolle baade i den ydre og indre Verden, har overlevet sig selv. Han har tabt mange af sine Tilhængere, og de som taale ham endnu, gjøre det af Frygt, thi hans Vid er artet ud i saadan almindelig Skjælde- og Dadlesyge; han seer ogsaa ud som den personificerede Galde. En Dame sagde om ham: "Han er fra en ung Apollon, bleven til en gammel Faun", og dette er meget betegnende naar man tænker sig hans første Optræden, hvor skjøn han da var. Han var en Person der kunde være farlig nok for et stakkels uforberedet Pigehjerte, naar han saaledes med et dukkede op som en straalende Stjerne paa Virkelighedens graae Himmel, et sandt Ideal af en Romanhelt, som man i sine dristigste 18 aarige Drømme nogensinde kan skabe sig. Ja han var farlig!"

For er det noe Welhaven virkelig fremstår som, så er det "et sandt ideal af en romanhelt" - Schillerinspirert, vannvittig kjekk og uten vinterfrakk skrev han den norske literaturhistoriens beste poesi, trosset opinionen og ledet Norge opp og ut mot Europa og demringstiden.

MA in Decorative Arts and Historic Interiors

The Wallace Collection, London 63

Til sommeren blir jeg ferdig med bachelorgraden min og må derfor finne en ny, legitim grunn til å bli i London. Sotheby's Institute of Art er for dyrt, Cambridge har kjedelige masterprogrammer og jeg nekter å pendle for jeg bortskjemt og lat, og er vant til å ha universitetet i nærheten. Å flytte kommer ikke på tale. Jeg vil ikke reise, ikke enda, det er enkeltpersoner som holder meg her, favorittsteder jeg ikke vil gi opp, "all the bustle and wickedness round about Covent Garden; life awake, if you awake, at all hours of the night; the impossibility of being dull" - som Charles Lamb skrev, riktignok i 1801, men nå er jeg da kjent for å leve i fortiden. Enda en grunn til å bli, for få byer er så godt tilpasset en tidsreisende som London---å bo i et mørkebrunt mursteinshus fra 1726 med skyhøy gassregning og skodder for vinduene i stedet for gardiner---å hver dag traske i brosteislagte sidegater! Tre år er ikke tilstrekkelig for en by som denne, der er så mange steder jeg vil se, så mange museer jeg ikke har besøkt.

Jean-Honoré Fragonard, The Swing in the Wallace Collection

En ide begynner å ta form. Jeg setter meg ned foran macen, googler "MA, master, master of arts, england, london, UK" og klikker meg gjennom dusinvis med programmer: MA in Intellectual History (for tørt), MA in Local History (i South Wales...), MA in Military History (liker bare Napoleonskrigene), MA in Maritime History (nekter å pendle til Portsmouth, det er dessuten en stygg by), MA History (kjedelig), MA Eightenth-Century Studies (i York...), MA Victorian Studies (niks), MA in Decorative Arts and Historic Interiors.

The Wallace Collection, London 71

MA in Decorative Arts and Historic Interiors? Jeg påminnes yndligsmodulen min fra i fjor som omhandlet hverdagsliv, kjønn, arkitektur og interiør på syttenhundretallet og tar impulsivt valg. Masteren undervises i London sentrum i sammarbeid med Universtity of Buckingham og Wallace Collection og strekker seg fra 1660-1830. Georgian & Regency, mine favoritter! Studietur til spektakulære country houses og Versailles. Jeg tenker i fragmenter og ufullstendige setninger og med klamme hender kontakter jeg lånekassen for en forhåndsvurdering til eventuell støtte.

Om 4-8 uker får jeg svar.

 Wallace Collection, London

[Klikk på bildene for kilden]

Denne tjenesten er levert av blogg.no. Hos oss finner du:

  • blogg.no - Få din egen blogg, helt gratis.
hits